Thingvellir (foto: Grethe Boe)
Thingvellir (foto: Grethe Boe)
Thingvellir (foto: Grethe Boe)

Þingvellir, eller Thingvellir som det nogen gange staves, er et af de smukkeste steder på Island. Området blev lavet til en nationalpark i 1928, både på grund af geologien i området, men også fordi det historisk har stor betydning. Det er nemlig et af de få steder i verden hvor den midt-atlantiske ryg kan ses over vandet, og fødestedet for verdens første parlament. Stedet er en af Islands mest populære turistattraktioner, og bruges stadig af islændingene til at markere nationale festdage og andre vigtige begivenheder.

Island har ellers masser af naturskabte underværker, men nationalparken byder på nogle af de mest fantastiske. Det er et af de få stedet i verden man kan gå i en dal der er lavet ved at to tektoniske plader trækker fra hinanden, i modsætning til dem vi ellers kender, der er skabt af vand eller is. Det er altså en landlig, forstørret udgave af hvad vi kender fra Skagen: i stedet for at stå med en fod i hvert hav, kan man faktisk gå med den ene fod på den nordamerikanske kontinentalplade og den anden på den europæiske.

Hele området er stadig geologisk aktivt, hvilket blandt andet har dannet de imponerende sprækkesystemer, det geotermiske område Hengill mod syd og ikke mindst gravsænkningen, der indeholder Þingvallavatn, Islands største naturlige sø. Det er et fantastisk sted, med helt utroligt klart vand. Rent geologisk er det faktisk et ocean, om end et meget lille et af slagsen. Vandet kommer direkte fra undergrunden og er så rent at man kan drikke af det. Hvis man ikke er bange for det kolde vand og har bare lidt interesse i geologi eller dykning, så er man næsten nødt til at dykke en tur.

Sammen med Gulfoss og gejserne ved Haukadalur, udgør Thingvellir Den Gyldne Cirkel, Islands største seværdigheder.

Similar Posts