Kørsel i egen bil på Island

Bil

Der er veje til langt de fleste bebyggede områder, men mange af dem er ikke asfalterede. Og det gælder også for den vigtigste hovedvej…

Om det skyldes de fleste islændinges for store firehjulstrækkere ved jeg ikke, men der ingen tvivl om at det mest velegnede køretøj til en tur ud i området uden for Reykjavik helt klart er en Land Rover eller Toyota Landcruiser. Det kræver i hvert fald lidt af en bil at komme rundt på de mange grusveje.

Det islandske ‘trafik råd’ har udgivet en folder om kørsel i Island, og heri står der blandt andet at man skal køre forsigtigt for der går ofte dyr på vejen. Og da disse dyr ofte er kæledyr eller fra dyrehold kan man risikere at skulle betale erstatning til ejeren!

Vejene

snedækket vej på island
Foto: Cowins (https://pixabay.com/da/users/cowins-822708/)

Ring-vejene, der går hele vejen rundt på Island er asfalteret og generelt i god stand. Andre veje er typisk bare grus, og det anbefales at sætte farten godt ned, hvis man møder modkørende trafik.

Bjergvejene kræver kendskab til offroad kørsel. Vejene er smalle og snor sig kraftigt, kun de færreste vandløb er der broer over – og er der endelig en bro er den ganske smal. Bjergvejene er som regel angivet med et ‘F’ før nummeret – her bør man kun køre med 4×4. Kørsel udenfor vejene er forbudt og straffes med bøder!

Der er en hastighedsgrænse på 50 km/t i byer, 80 på grusveje og 90 på asfalterede veje udenfor bebygget område. Så tag ikke til Island for at køre stærkt..

Tag vejret alvorligt, når du selv kører i bil. Det kan skifte på meget kort tid, så pludselig er der fygesne overalt og du kan ikke se mere end nogle få meter frem. Der kan også pludseligt opstå isslag, så vejene i områder er spejlblanke. Af samme grund skal du også altid sørge for at have bilen tanket helt op (så du kan holde varme i bilen) og masser af snacks. Du ved aldrig, hvornår du pludselig holder et sted og ikke kan komme nogen vegne. Og skal man vente på hjælpen i et par timer, er det rarest at kunne gøre det i en varm bil og med lidt til at holde den knurrende mave i skak med.

Offroad

Men der  er andre muligheder for at komme ud på oplevelser i terrænet. Flere arrangeres off-road ture, hvor de islandske terræn køretøjer kommer til deres ret. Kørsel i hårdt terræn, med lavt dæktryk igennem sumpet tundra og kørsel over lave vandløb – jo, spænding er der nok af. Men lad vær med at tage turen på egen hånd, det er forbudt!