geyser

Geysere – eller goshver på islandsk – er varmt vand og damp, der med stor kraft sprøjtes op i luften.

Island befinder sig på vulkansk grund, og derfor er der masser af geotermiske varme. Geyserne opstår når vand fanget i smalle klippespalter bliver varmet op og til sidst bliver så varmt at der dannes overtryk. Dette tryk bliver så udlignet ved at disse store sprøjt af vadn, der farer op i luften; de største op til 100m op.

Der er som regel sat afspærring op omkring hullet, for det vand der kommer op har for nylig været på kogepunktet og bliver man ramt, kan det altså give slemme forbærndinger.

Geysir er navnet på Islands “Grand Old Geyser”, der befinder sig i Haukadalur. Den sendte i sin tid sine sprøjt op til 80 meter op, men den er desværre ikke længere aktiv bortset fra et enkelt sprøjt en gang imellem, når de vulkanske aktiviteter er større end normalt.

Men i nærheden findes en mindre geyser, der kun sprøjter op til 35 meter, til gengæld gør det tit. Det betyder at man har langt større chance for at få et godt billede.

Det er nemlig ikke spor nemt at tage billeder af den slags naturfænomener, for det er kun et enkelt kraftigt sprøjt, og derefter må man bare vente på det næste. Hvis man ikke selv skal fotografere, kan man blive underholdt ved at kigge på alle de andre der står klar. Forsøger at forudsige hvornår det næste sprøjt kommer – vente – vente – og så være helt klar til at trykke på knappen i den brøkdel af et sekund, hvor geyseren er på sit højeste!

Similar Posts